Miért szükséges időben megjavítani a CNC gépeinket?

A CNC gépek javítása egy külön szakma. Ezeknek a szerkezetnek az összetétele bonyolult, ezért külön szaktudás, szakértelem szükséges ahhoz, hogy valaki megfelelő szakszerűséggel lehessen képes a gép szervizelését, karbantartását, javítási munkáit ellátni.

Mi az a CNC gép egyáltalán?

A CNC gép nem más, mint egy olyan gépszerkezet, mely forgácsolási célokra használható fel. Arra lenne szükség, hogy egy nagy fémdarabot anyagleválasztással a megfelelő méretűre és alakúra szabjunk?

Akkor nekünk a CNC technológia lesz szükséges. Persze, ez a folyamat is összetett: hiszen, először meg kell tervezni a gépeket, a megfelelő statikai méretezés és humánbiológiai meggondolás nélkül nem lehet a munkának nekikezdeni.

Hogyan zajlik a forgácsolás, mint művelet?

A forgácsolás során az anyagot egy forgácsológép segítségével megmunkáljuk, a megfelelő méretűre szabjuk. Ennek a folyamatnak a lényege, hogy az anyagból egy egységes, pontos megmunkálású profil, alkatrész keletkezzen.

A CNC gépek teljesítménye, kialakítása, hatékonysága és funkcionalitása eltéréseket mutat, ezért érdemes már a katalógusból megfelelőt választani, vagy pedig egyedi igények esetén teljesen egyedi megoldáshoz folyamodni.

Miért ez az egyik legfontosabb technológia a gépiparban?

Ha a mérnöki munka jut eszünkbe, akkor hajlamosak vagyunk akár azonnal arra gondolni, hogy tervezési munkák, munkálatok. Az igazság az, hogy ez csak a teljes munka egy részét teszi ki: a megtervezett alkatrészeket le kell gyártani, utána pedig fontos a minőség-ellenőrzés is.

A gyártás tehát mindig a három fontos lépés egyike. Nagyon nagy felelősség gyártási kivitelezőként dolgozni, hiszen, ha nagy szériában legyártanak több 10.000 alkatrészt, amely használhatatlan, akkor az anyagi kára is hatalmas lesz a gyárnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.