Milyen típusú mérnöki munkák léteznek manapság?

Sokféle mérnöki munka létezik. Ennek az az oka, hogy sokféle mérnöki képzés érhető el a mai egyetemeken, és igény is van a jó szakemberek szerteágazó munkájára. Jóformán nincs két egyforma mérnöki munka, de nagyon fontos, hogy mindig megfelelő szakértelemmel és proaktivitással lássunk neki a feladatoknak.

Cikkünkben arról szeretnénk írni, hogy pontosan milyen típusú mérnöki feladatok vannak.

Mechatronikai mérnök

A mechatronikai mérnök lényegében egy olyan mérnök, aki egyaránt ért a gépészethez, villamosságtanhoz és programozáshoz. Talán a legjobb diploma elhelyezkedés szempontjából, hiszen három területen is magasfokú ismeretekkel rendelkezik. Többféle szakirány is létezik: például robotika és optika, biomechatronika.

Gépészmérnök

A gépészmérnök gépelemek, gépszerkezetek tervezésével, kivitelezésével, javításával és szerelésével foglalkozik. Feladata, hogy a gépeket megfelelő módon karbantartsa, és azokat működőképes állapotba helyezze. Leginkább gyárakban alkalmazzák őket, a programozáshoz alapszinten értenek.

Agrármérnök

Az agrármérnök mezőgazdasági projektek levezénylésével foglalkozik, valamint állattartással és növénytermesztéssel. Minden, ami menedzsment és logisztika a mezőgazdaságon belül. Az agrármérnök mindig is az a mérnök volt, aki a mezőgazdaságban a fő szakemberként volt jelen.

Környezetmérnök

A környezetmérnök a környezeti hatásokat vizsgálja és elemzi, valamint a humán biológiailag megfelelő környezet megteremtésével foglalkozik. Feladata, hogy a környezet tiszta, egészséges és élhető legyen.

Kellenek-e kevert szaktudású emberek az iparba?

Alapvetően szükség van rájuk. Például, az már általában kevés, ha valaki csak az agrikultúrát ismeri, hiszen az agrárpiacon is keresik a jó gépészeket. Ezért érdemes többféle diplomát is megszerezni, hogy a munkaerő piacon, például egy mérnöki tervezőirodában jól tudjunk érvényesülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.