Mennyire komplex a hálózatépítés, mint munka?

A hálózatépítés egy olyan ága az informatikai munkáknak, melyet kevesen csinálnak igazán magas szinten. A programozók szinte egyáltalán nem értenek hozzá, míg a rendszergazdák annál is inkább – de közöttük se mindenki egyformán. Mégis miért mondhatjuk ezt?

Mi az a hálózatépítés?

A hálózatépítés nem más, mint a hálózati infrastruktúra megteremtése. Kiemelkedően fontos a működési biztonság és adatvédelem: ezek hiányában aligha beszélhetünk megfelelően végzett munkáról.

A magas műszaki tartalom mellett fontos a megfelelő tesztelés és elemzés: a valóshoz hasonló helyzetekben kell a rendszert tesztelni és elemezni annak működését. Az esztétikailag helyes megállás mellett fontos az is, hogy ergonómiailag se zavarja a környezetben tevékenykedő embereket.

Miért kiemelkedően fontos ennek a megfelelő kivitelezése?

Azért, mert ez adja a szoftveres működés alapját. Ha az adatmennyiséget nem bírja el a hálózat, annak nagyon súlyos következményei lehetnek. A rendszer egész egyszerűen összeomlik, a cég kára pedig hatalmas lesz. A hiba ráadásul nem is a szoftveres oldalon keresendő.

Nagyon fontos arra gondolni, hogy a hálózatépítés adja mindennek az alapját. Kicsit érteni kell hozzá a portokhoz, kapcsoláshoz és a villanyszerelői munkákhoz is, ezért is kiemelkedően felelősségteljes munka – nem veszélytelen!

Ki végzi el ezt a munkát cégünknél?

Nagyobb cégeknél akár külön szakembert alkalmaznak, vesznek fel erre a feladatra. Kisebb vállalkozásoknál általában külsős rendszergazda vállalja ezeket a feladatokat. Ilyen cég például a Hunet, akik átalány díjas szolgáltatást kínálnak ügyfeleiknek. Ez a legjobb és leghatékonyabb konstrukció, ami elérhető a hazai piacon, a legtöbben e mellett teszik le voksukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.