Hogyan kell kolbászt készíteni?

A kolbász készítés soha nem volt egyszerű feladat. Ennek is megvannak a különleges trükkjei, fortélyai: a falusi hagyományok soha nem vesznek ki. Különösen akkor kell odafigyelni, ha nagyobb mennyiségű húsipari terméket szeretnénk készíteni. Ehhez tudni kell, hogy pontosan milyen alapanyagokat kell használni, és hogy miből mennyit kell a végtermékbe rakni.

Fontos, hogy legyenek megfelelő hentesipari felszereléseink és szerszámaink: azonban ehhez ténylegesen szükséges, hogy a hentesvilág minden csínjával-bínjával tisztában legyünk.

Milyen alapanyagokra lesz szükség?

Ez természetesen az elkészített kolbász fajtájától függ. Lehet készíteni füstölt kolbászt, gyulai kolbászt vagy parasztkolbászt: az alapanyagok többnyire ugyanazok, csak azok mennyisége és az elkészítés pontos módja változik.

Általában az alábbi alapanyagokkal kell számolni:

  • darált sertéshús
  • darált szalonna
  • fekete bors
  • kömény
  • fokhagyma
  • tarka bors

Nagyon sokan szokták kérdezni: számít-e, hogy ezeket honnan szerezzük be? Mindenképpen. Hiszen, vásárolhatunk akár nagyüzemi húst is, de arra is van lehetőség, hogy jól tartott falusi kocát vágjunk le. Az sem mindegy, hogy a hentesipari gépeket honnan szerezzük be.

Hogyan lehet gyulai kolbászt készíteni?

A recept természetesen titkos. Senki nem tudja, és a boltokban található végtermékből még senki nem lenne képes kikövetkeztetni az elkészítés pontos módját. Legfeljebb jó utánzatokat lehet készíteni, melyek kellően élethűen adják vissza az eredeti recept ízvilágát és küllemét.

A darált húst, és az alapanyagokat jól össze kell keverni, és pár órán át kell állni hagyni. Ezt pedig vékonybélbe kell tölteni, ebben lehet óriási segítségünkre egy klipszelő. Műbél és marha vastagbél is tökéletesen megfelelő a feladatra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.